Registre d’entitats d’orientació professional
Quina finalitat té el registre d’entitats d’orientació professional i els serveis complementaris?
El Registre d’entitats i serveis d’orientació professional i serveis complementaris té caràcter administratiu, públic i únic, i s’adscriu al Servei d’Ocupació de les Illes Balears.
Qui es pot inscriure en el Registre d’entitats d’orientació professional i serveis complementaris?
Queden exclosos d’aquest registre els serveis regulats mitjançant el Reial decret 207/2019, de 29 de març, pel qual es regula el sistema nacional d’admissió de membres i socis de la Xarxa EURES a Espanya.
Així mateix, aquest Decret no és aplicable als serveis que regula el Reial decret 1796/2010, de 30 de desembre, pel qual es regulen les agències de col·locació.
Procediment d’acreditació i inscripció en el Registre
Per poder inscriure’s en el Registre d’entitats d’orientació professional i serveis complementaris, s’han de tramitar els procediments d’acreditació de serveis d’orientació.
Accessos al Registre d’entitats d’orientació professional i serveis complementaris:
Accfor
Seu electrònica
El procediment d’acreditació dels serveis d’orientació professionals i/o serveis complementaris i l’habilitació d’entitats s’ha d’iniciar a instància de la persona interessada mitjançant la sol·licitud d’habilitació i/o acreditació únicament per via telemàtica.
El període per presentar les sol·licituds estarà obert tot l’any.
El termini màxim per resoldre i notificar les resolucions és de sis mesos des de l’entrada de la sol·licitud en el registre. El venciment del termini màxim sense haver rebut notificació expressa, legitima les persones interessades a entendre estimada la sol·licitud per silenci administratiu.
Per a les entitats integrants del tercer sector d’acció social, aquest Decret entra en vigor l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Per a la resta d’entitats l’entrada en vigor és als 6 mesos des de l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Modificació personal acreditat
El procediment de modificació del personal acreditat s’ha d’iniciar a instància de la persona interessada mitjançant la sol·licitud de modificació de personal únicament per via telemàtica.
Accessos al Registre d’entitats d’orientació professional i serveis complementaris:
Accfor
Seu electrònica
Quins serveis d’orientació professional s’acrediten?
Aquestes unitats d’orientació han d’estar especialitzades en l’atenció a algun dels col.lectius següents:
a) Col·lectiu de persones en risc d’exclusió social i amb dificultats especials d’inserció laboral, inscrites al SOIB com a demandants d’ocupació.
b) Col·lectiu de persones joves en risc d’exclusió social i amb dificultats especials d’inserció laboral, majors de 16 anys i menors de 30 anys, inscrites al SOIB com a demandants d’ocupació.
c) Col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual i amb dificultats especials d’inserció laboral, inscrites al SOIB com a demandants d’ocupació amb la condició de persona amb discapacitat amb un grau igual o superior al 33%.
També hi queden incloses les persones amb capacitat intel·lectual límit, inscrites com a demandants d’ocupació no ocupades, que hi poden accedir acreditant una acreditant una valoració d’almenys un 20% de discapacitat intel·lectual i que no arribi al 33%.
d) Col·lectiu de persones amb diagnòstic de salut mental i amb dificultats especials d’inserció, inscrites al SOIB com a demandants d’ocupació.
S’entén com a “persona amb diagnòstic de salut mental” la que acredita aquesta situació mitjançant documentació que certifica una discapacitat amb un grau igual o superior al 33% o amb la presentació d’un informe psiquiàtric emès per part de l’Àrea de Salut Mental del Servei de Salut Pública..
e) Col·lectiu de persones amb discapacitat sensorial i amb dificultats especials d’inserció laboral, inscrites al SOIB com a demandants d’ocupació amb la condició de persona amb discapacitat amb un grau igual o superior al 33%.
f) Col·lectiu de persones amb discapacitat física i altres amb dificultats especials d’inserció laboral inscrites al SOIB com a demandants d’ocupació amb la condició de persona amb discapacitat amb un grau igual o superior al 33%.
g) Col·lectiu de persones recluses de segon i tercer grau i ex-recluses o amb mesures alternatives i amb dificultats especials d’inserció laboral inscrites al SOIB com a demandants d’ocupació. Les persones recluses de segon grau estan exemptes d’estar inscrites al SOIB.
Normativa i protocols
- Decret 35/2022, de 22 d’agost de 2022, pel qual es crea i regula el Registre d’entitats i els serveis d’orientació professional i els serveis complementaris, i els procediments d’acreditació de serveis i habilitació d’entitats.
- Decret 36/2022, de 22 d’agost pel qual s’estableixen els principis generals i es regulen els requisits per acreditar els serveis d’orienctació professional per a la inscripció posterior en el Registre d’entitats i els serveis d’orientació professional i els serveis complementaris.
- Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears.
- Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
- Ordre ESS/381/2018, de 10 d’abril, per la qual s’aprova la Guia tècnica de referència per al desenvolupament dels protocols de la Cartera Comuna de Serveis del Sistema Nacional d’Ocupació.
- Llei 12/2018, de 15 de novembre, de serveis a les persones en l’àmbit social a la comunitat autònoma de les Illes Balears.
- Llei 13/2014, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l’any 2015.
- Decret 22/2020, de 24 de juliol, pel qual s’aprova el Text consolidat del Decret d’aprovació dels Estatuts del Servei d’Ocupació de les Illes Balears.
- Reial decret 7/2015, de 16 de gener, pel qual s’aprova la cartera comuna de serveis del Sistema Nacional d’Ocupació.
- Decret 7/2012, de 3 de febrer, pel qual es modifica el Decret 136/2001, de 14 de desembre, d’assumpció i distribució de les competències transferides per l’Administració de l’Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de gestió del treball, de l’ocupació i la formació.
Contacte amb el Registre d'entitats d'orientació professional
Per a qualsevol dubte sobre el Registre d’entitats d’orientació professional vos podeu dirigir a:
Servei d’orientació i intermediació 2.
Adreça electrònica: resop@soib.caib.es
Telèfon: 971 17 70 00. Ext. 63879 (Vanessa Vich) Ext. 64103 (Ramona Salvá)