El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha inaugurat avui el “Fòrum d’Identificació de noves competències en el sector turístic balear”, celebrat en el Palau de Congressos de Palma i al qual han assistit més de 140 persones entre empresaris i treballadors del sector turístic.
En la seva inauguració, el conseller Negueruela ha posat de manifest la necessitat d’assumir nous reptes en l’àmbit de la formació, digitalització i capital humà en les empreses turístiques i ha assenyalat que “aquestes jornades formen part de les noves estratègies posades en marxa per aquest Govern, basades en l’impuls d’un nou marc legal i l’aposta per un canvi de model cap a un destí plenament circular i sostenible.”
Negueruela ha afegit que els nous reptes que es presenten “no són canvis menors. Són canvis profunds que requeriran una transformació de tot el sector i, per descomptat, requeriran el disseny de noves competències que ens ajudin a accelerar aquests processos de canvi”.
El conseller també ha al·ludit a la necessitat de continuar fomentant la col·laboració público-privada per a avançar en aquest procés de canvi “perquè només treballant junts l’aconseguirem. Junts aconseguirem posicionar el nostre destí com el primer que liderarà la postpandèmia”.
Organitzat per l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), el “Fòrum d’Identificació de noves competències en el sector turístic balear” ha reunit a destacats ponents relacionats amb la gestió del talent i els recursos humans, la digitalització de les empreses o el sector turístic, entre altres. Tot amb l’objectiu d’intercanviar coneixements, generar debat, i identificar les necessitats de les empreses turístiques Balears per a així construir un full de ruta que permeti situar a les persones en el centre de la transformació digital, afavorint oportunitats de desenvolupament i ocupació.
La directora del SOIB, Pilar Ortiz, ha intervengut a la taula rodona “Com gestionar el talent per al turisme del futur” on ha explicat alguns dels reptes prioritaris com són ajustar la demanda i l’oferta del mercat de treball, posar en marxa dispositius que millorin els mecanismes de col·laboració amb els diferents sectors productius, adaptar l’oferta de formació professional als requeriments de les empreses i millora l’ocupació dels treballadors desocupats.
Al llarg de la seva intervenció ha parlat de la trajectòria de l’oficina sectorial d’Hoteleria i Turisme SOIB-EHIB i de la línia de col·laboració creada amb les associacions nàutiques per a treballar conjuntament i promocionar la millora de la formació i l’ocupació en el sector nàutic. Amb aquesta col·laboració amb les empreses s’aconsegueix definir millor els perfils, compartir formació, cercar noves vocacions i s’organitzen jornades perquè els joves coneguin de primera mà les oportunitats de treball que s’ofereixen.
També ha destacat l’oferta de programes de formació dual que tenen un alt nivell d’inserció, les tasques d’orientació laboral que es fan al SOIB i els itineraris d’inserció que mostren les possibilitats d’ocupació i de requalificació per a despertar vocacions.
La clausura del “Fòrum d’Identificació de noves competències en el sector turístic balear” ha estat a càrrec de la directora general de Turisme, Rosa Morillo, qui ha agraït la participació a tots els assistents.
Morillo ha ressaltat que “no hem d’oblidar que un important percentatge de professions vinculades al turisme s’han vist impactades per la revolució tecnològica i la pandèmia de la Covid-19. Ens trobem davant noves oportunitats i noves estructures de treball que ens obliguen a reflexionar sobre el futur de les noves professions i de les persones professionals del sector turístic i aquest fet implica implementar mesures que facilitin que els empleats puguin continuar formant-se en els pròxims anys, i constata la importància de crear eines que facilitin l’adaptació del sector a les noves necessitats de capacitació”.