La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal, han donat avui la benvinguda a les persones que s’incorporaran als dos programes del SOIB, gestionats per l’Ajuntament de Calvià, que permeten la contractació de 103 persones en situació de desocupació.
Es tracta de dues línies de programes en col·laboració amb el SOIB, d’una banda, una de formació dual, dins la convocatòria SOIB Formació i Ocupació (en la qual l’Ajuntament de Calvià desenvolupa cinc projectes), i, de l’altra, el programa SOIB Reactiva, en el qual l’Ajuntament participa amb quatre projectes de diferents àrees del consistori. A través de la formació dual es formarà durant un any un total de 59 persones, majors i menors de 30 anys, a les quals es donarà feina, mentre que el programa SOIB Reactiva permetrà la contractació de 54 persones durant sis mesos.
Durant l’acte, la presidenta ha agraït la tasca «a tots els que feu possible aquests programes» i, sobretot, «als qui heu confiat en aquests programes, us heu apuntat i us formareu amb nosaltres». Francina Armengol ha explicat que «quan començàrem a governar fa vuit anys decidírem que una aposta forta del Govern havien de ser les polítiques actives d’ocupació, centrades en els col·lectius que més ho necessiten, i tots els programes específics que hem posat en marxa han demostrat que funcionen: les persones que passen per ells tenen més oportunitats de trobar feina a l’empresa privada que les que no».
Finalment, la presidenta del Govern ha reivindicat el fet de tenir una experiència professional a l’Administració perquè «et dona una visió molt positiva i perquè és des des d’allò públic com canvies les regles d’aquesta societat i com pots treballar per fer-li la vida més fàcil als teus companys, veïns, família i a la ciutadania en general».
Per part seva, el conseller Negueruela ha destacat el paper de l’Ajuntament de Calvià, «un dels quals més ha fet perquè les persones d’aquest municipi tinguin una oportunitat», i ha assegurat que el resultat que es veu avui és fruit de «invertir recursos a generar oportunitats i a apostar per les polítiques de manera valenta: en vuit anys hem passat de menys de 40 milions d’euros de pressupost als més de 120 que té ara el SOIB».
Per la seva banda, el batle de Calvià, ha ressaltat la importància d’esdeveniments com el que ha tingut lloc avui que reflecteixen allò que és una activitat política decidida en matèria de formació. Ha agraït al Govern balear la capacitat d’impulsar polítiques actives d’ocupació juntament amb polítiques actives de formació, i que tenen com a resultat la capacitat de millorar l’ocupabilitat de les persones.
Els programes de formació i ocupació combinen treball real i formació teoricopràctica, en el marc del contracte de formació i aprenentatge. La seva finalitat és millorar l’ocupabilitat de les persones participants, mitjançant d’adquisició de noves competències professionals. És per aquest motiu que, a banda d’obtenir certificats de professionalitat i experiència laboral d’un any, també es fa un itinerari individualitzat d’inserció per a cada alumne-treballador o alumna-treballadora.
En la convocatòria actual SOIB Formació i Ocupació, l’Ajuntament de Calvià ha impulsat tres projectes destinats a menors de 30 anys i dos projectes per a majors de 30 anys. Per executar-los, el consistori ha rebut una subvenció d’1,14 milions d’euros concedida per la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, que compta amb fons de la Conferència Sectorial.
Pel que fa al programa SOIB Reactiva, és una iniciativa promoguda pel SOIB que es configura com una política activa de foment de l’ocupació. Aquest programa, que per a Calvià ha suposat 674.852,42 euros, és finançat per la Conferència Sectorial d’Ocupació i Afers Laborals i s’executa en el marc de la col·laboració amb les corporacions locals. La convocatòria preveu la contractació durant sis mesos i consta de dues línies d’actuació per a persones desocupades: la Línia 1, adreçada a joves menors de 30 anys, i la Línia 2, adreçada a persones majors de 30 anys aturades de llarga durada.
Per a aquest programa, a Calvià es van presentar quatre projectes, un per part de l’Ajuntament de Calvià, a través de l’Institut de Formació i Ocupació de Calvià (IFOC), que engloba diverses àrees municipals (Comerç i Activitats, Desenvolupament Social, Infància i Gent Gran, IFOC, Manteniment, Medi Ambient i Transició Ecològica, Habitatge, Joventut i Participació Ciutadana, Urbanisme, ICE, Cultura), i els altres per part dels organismes públics: la Llar de Gent Gran de Calvià, l’Institut Municipal d’Educació i Biblioteques (IMEB) i l’Oficina Municipal de Tributs.