Primera Fira d’Ocupació FOCUS a Menorca el 21 i 22 d’octubre, amb la participació de prop de vint entitats

oct. 14, 2022

Els propers divendres 21 durant tot el dia i dissabte 22 d’octubre al matí, la sala Multifuncional de Ciutadella acull la primera edició de la Fira d’Ocupació FOCUS, on prop de vint entitats i moltes activitats com tallers, taules rodones i conferències oferiran coneixements i recursos sobre orientació laboral, emprenedoria i oportunitats de feina per a transformar el futur laboral dels assistents.

La Fira FOCUS forma part del programa de Desenvolupament Local (AODL) del SOIB – Servei d’Ocupació del Govern de les Illes Balears – i compta amb el suport del Ministeri de Treball i Economia Social. Aquesta iniciativa és fruit del treball col·laboratiu entre els agents que la impulsen: el Departament d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local del Consell Insular, l’Ajuntament de Ciutadella i el SOIB. Els ajuntaments de Ferreries i Es Castell es van sumar també a l’organització de la Fira i la resta de consistoris menorquins són col·laboradors de l’esdeveniment que ofereix recursos pràctics per millorar l’ocupabilitat de les persones, també pels col·lectius més vulnerables.

A la presentació d’aquest divendres 14 a Can Saura, la directora del SOIB Pilar Ortiz ha destacat que “és molt important perquè és una manera molt més propera d’arribar a la gent i aquest punt de trobada és un moment clau per poder presentar tots els serveis que ofereix el SOIB”. Per la seva banda, la consellera d’Ocupació del Consell Insular Cristina Gómez ha incidit “en la feina horitzontal i col·laborativa feta entre les diferents administracions i els agents de desenvolupament local dels ajuntaments per organitzar aquesta fira, a més en un context molt difícil als darrers anys, amb un zero econòmic, i enguany hem arribat a un estiu de plena ocupació, però això és en turisme; ara hem de ser capaços de diversificar, destacant el sector tecnològic com un dels sectors emergents, i a més, no deixar a ningú enrere”.

Joana Gomila, alcaldessa de l’Ajuntament de Ciutadella, ressalta la vessant més pedagògica de la fira. “Aquesta iniciativa és el fruit d’un procés participatiu, iniciat a Ciutadella, on els diferents agents socials van establir la necessitat d’identificar quins podrien ser aquells sectors emergents amb capacitat de generar més oportunitats de feina a l’illa i contribuir així a la diversificació de l’economia. Des dels seus inicis, l’Ajuntament de Ciutadella tenia la voluntat de donar un caràcter insular a aquest projecte.”

Les entitats menorquines que formen part de la Xarxa SOIB entenen que el mercat de treball de Menorca és únic i que és necessari treballar conjuntament per construir una visió compartida sobre les necessitats de futur i, així, estar en millors condicions de donar-les resposta. Els espais de la Fira, oberts i dinàmics, inclouen una zona dedicada a l’orientació laboral i a l’emprenedoria, amb píndoles formatives, tallers i jocs de rol per aprendre a desenvolupar un negoci propi. D’altra banda, a l’espai d’oportunitats laborals i treball en xarxa, els visitants coneixeran a les entitats més representatives de l’empresariat menorquí, dels sectors tradicionals i emergents. Finalment, a l’espai de conferències, professionals com Antoni Riera, director tècnic de la Fundació Impulsa Balears i catedràtic d’Economia Aplicada de la UIB, i Jaume Portell, consultor tecnològic de comerç, compartiran les seves experiències i coneixements.