La Mancomunitat del Pla de Mallorca presenta el Pla Estratègic d’Ocupació Local 2021-2023 emmarcat en el programa SOIB Desenvolupament Local

oct. 27, 2021

El director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, ha assistit a l’acte de presentació del Pla Estratègic d’Ocupació Local 2021-2023 de la Mancomunitat del Pla de Mallorca que ha tengut lloc avui a Petra.

Aquest pla s’emmarca en la convocatòria de subvencions del SOIB per a executar projectes de desenvolupament local, que contempla, entre altres actuacions en matèria d’ocupació, la contractació de dos Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local (AODL), per a un període de tres anys.

Els AODL estan integrats en la Xarxa de Desenvolupament Local, una iniciativa del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB) que es dirigeix a entitats locals com ajuntaments, mancomunitats i consells insulars i, més específicament, al conjunt dels professionals que treballen en l’àmbit del desenvolupament local i la creació d’ocupació.

La Mancomunitat, que ha rebut una subvenció del SOIB de 162.273 €, ha posat en marxa el seu Pla Estratègic d’Ocupació Local (PEOL), que servirà com a eix rector per a orientar les polítiques actives d’ocupació i, alhora, permet establir les bases de les línies de treball i iniciatives en matèria d’orientació, intermediació, formació i emprenedoria en el territori, en un horitzó 2021-2030 i dins un marc de sostenibilitat, equitat i visió de gènere.

A l’acte de presentació han parlat la presidenta de la Mancomunitat Pla de Mallorca, Joana Maria Pascual, i el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou qui ha explicat la importància d’aquest PEOL, consensuat amb tots els sectors implicats, perquè contribuirà al desenvolupament econòmic i sostenible del territori. També ha remarcat el paper de les polítiques actives d’ocupació com eixos d’aquest creixement inclusiu i ha oferit tot el suport del SOIB per dur a terme les iniciatives plantejades.

D’altra banda, els dos AODLs han fet una anàlisi socioeconòmica acurada del Pla de Mallorca i han exposat el pla d’acció realista que cal fer per a donar resposta a les necessitats de la ciutadania, de les persones emprenedores i a l’empresariat d’aquesta comarca que té catorze municipis i una població de 40.000 habitants.

Per l’elaboració del PEOL s’han duit a terme entrevistes als batles i batlesses dels municipis del Pla als gerents de 21 empreses destacades pel nombre de treballadors/es i també a diferents tècnics/ques de l’ administració pública. Posteriorment s’ha organitzat un fòrum de participació ciutadana. Per tant, és el resultat del consens entre les diferents entitats que formen la Mancomunitat que han intervingut en aquest procés participatiu.

El desenvolupament del pla estratègic es desplega en 16 projectes, fonamentats en 4 línies estratègiques relacionades amb el foment de l’ocupació, l’adequació de l’oferta formativa, el suport al teixit empresarial i a l’emprenedoria, i l’impuls del turisme sostenible. Una vegada validat pel SOIB, els dos AODL es faran càrrec de l’execució dels projectes i del seguiment del procés fins al 2023.

El programa SOIB Desenvolupament Local disposa de 5.676.754 € durant tres anys. El Servei d’Ocupació de les Illes Balears abona fins al 80 % dels costs laborals totals de l’agent d’ocupació i desenvolupament local, inclosa la cotització empresarial en la Seguretat Social amb un màxim de 27.045 € a l’any per contracte subvencionat.

A través d’aquesta convocatòria s’han aconseguit aprovar a Balears els 41 plans estratègics d’ocupació local i la Xarxa d’AODL a les 4 illes es manté amb 69 professionals.