En marxa una nova convocatòria del programa SOIB Reactiva 2021 amb contractes de sis mesos per a persones desocupades

set. 24, 2021

El programa de foment de l’ocupació «SOIB Reactiva 2021» per fer front als efectes de la COVID, al qual s’han presentat 66 entitats locals, possibilitarà la contractació de més de 850 persones desocupades inscrites al SOIB. El programa SOIB Reactiva 2021 forma part del Pla de Xoc per a l’Ocupació 2020-2021, que s’acordà en el Pla de Reactivació com a mesura de reacció enfront de la crisi econòmica provocada per la COVID-19 per ajudar a les persones que es quedaren sense feina. Els contractes als ajuntaments i consells d’aquesta nova convocatòria tindran una durada de 6 mesos podran començar a partir de novembre. Les persones treballadores faran tota classe de tasques relacionades amb el seu perfil professional.

Amb «SOIB Reactiva 2021» es pretén evitar que les persones sense feina i aquelles que s’han vist afectades per la COVID-19, pateixin un retrocés de les seves habilitats laborals per falta d’ús i que els col·lectius d’aturats de llarga durada o joves s’incorporin en una dinàmica de professionalització i adquisició d’experiència accedint a activitats d’utilitat pública. L’experiència d’aquests tipus de programes en anys anteriors és molt positiva, ja que les taxes d’inserció en l’empresa privada en els períodes posteriors a l’acabament del programa són molt alts, com ho demostra que al voltant d’un 50% de les persones desocupades que participen en aquestes convocatòries troben una feina dins dels sis mesos posteriors a l’acabament del programa.

El programa s’estructura en tres línies d’ajuda d’acord amb les peculiaritats del col·lectiu al qual va adreçat:

  • Línia 1. Dirigida a joves en atur menors de 30 anys
  • Línia 2. Dirigida a persones desocupades de 30 anys o més, en situació d’atur de llarga durada
  • Línia 3. Dirigida a persones desocupades de 30 anys o més, que no estiguin en situació d’atur de llarga durada

La previsió de distribució de les ofertes indica que al voltant de 339 joves s’incorporaran a la línia 1; 241 persones desocupades de trenta anys o més, en situació d’atur de llarga durada, accediran a la línia 2, i de la línia 3 s’oferiran 271 llocs de feina.

Aquesta nova contractació pública disposa d’un pressupost de 7.865.015,43 €, i cada línia té assignada una partida. A més, el crèdit s’ha distribuït entre tots els municipis i a cada illa, en funció del col·lectiu i l’àmbit territorial, segons les dades de l’atur registrades en l’Observatori del Treball de les Illes Balears (OTIB).

A la convocatòria s’han presentat 59 municipis de les illes i els 4 consells insulars. La distribució del total de persones contractades és: 616 a Mallorca, 98 a Menorca, 125 a Eivissa i 12 a Formentera. En el cas concret dels consells insulars sumen 195 ofertes de llocs de feina, distribuïdes entre les 128 del Consell de Mallorca, 19 per part del Consell Insular de Menorca, 36 al Consell Insular d’Eivissa i 12 del Consell de Formentera. Els projectes presentats per les entitats locals inclouen obligatòriament les tres línies comptabilitzant tot el territori del seu àmbit d’actuació.

Pel que en fa al finançament, la línia 1 comptarà amb fons provinents del Fons Social Europeu, Programa Operatiu de Garantia Juvenil 2014-2020, i les línies 2 i 3, amb fons de l’Estat a través de la Conferència Sectorial d’Ocupació i Assumptes Laborals.